Máme tu další velice podrobnou recenzi s jasným videem, kterou zpracoval mistr YUDOE06, který si zaslouží velikou pochvalu za rychlost a poctivé zpracování.

Jsem Yudoe06 a graffiti se zabývám přes 20 let. Rád zkouším nové postupy, techniky, barvy, zjišťuji, co s čím a jak lze namalovat. Baví mě dělat barevné, detailní věci s kvalitními materiály, jsem náročný uživatel, testuji věci až na hranice možností. Dlouhodobě se věnuji ilustraci, proto mě potěšilo, že mi MOLOTOW™ PRAHA dal k otestování hromadu věcí z řady AQUA určených na papír, GRAFX™ ART MASKING LIQUID pump marker, prázdné markery a na kontury černou CALLIGRAFX™ pump softliner.

Otestoval jsem všechny výrobky na jedné ilustraci, aby bylo patrné, jak spolu reagují. Použil jsem tlustý vysokogramážní papír, jelikož jsou barvy na vodové bázi (kromě alkoholového CALLIGRAFX™). Tenký papír se po nanesení vody kroutí a krabatí. Plán byl začít AQUA TWIN markerem, použít MASKING LIQUID na některá místa, pak barvy volně navrstvit a nakonec udělat konturu.

AQUA TWIN marker

MOLOTOW AQUA TWIN

Po nanesení se zdá barva o odstín světlejší než na víčku. Dva druhy hrotu na jedné fixe jsou vždycky výhoda. Oba hroty nanáší barvu plynule, lze s nimi docílit tenkou i tlustou linku podle potřeby. Tenký na detaily, tlustý na plochy či větší věci. AQUA náplň ve fixe je napuštěna ve filcu, odpadá tedy pumpování barvy do hrotu. Dá se tak vybarvit souvisle větší plocha rychleji. Oproti alkoholovým markerům má velkou výhodu tím, že je bez zápachu. Připomíná klasický twinmarker na skici na vodní bázi místo alkoholové. Barva ve fixe se chová dost podobně, jsou vidět jednotlivé tahy. Vytvořit přechod nebo zesvětlit odstín se dá u AQUA TWIN markeru pouze s BLENDER PRO na to určeným, vodou to nejde.


BLENDER PRO aqua medium refill 30 ml

BLENDER PRO medium 30mlFunguje skvěle. I když barva na papíře zaschne, s BLENDER PRO snadno docílíte přechodu nebo barvu částečně vyzmizíkujete. BLENDER PRO jsem nalil do prázdného markeru a použil jsem ho i rovnou z refillu kapáním na papír a roztíráním markerem s BLENDER PRO (lze použít i štětec).Tím jsem vytvořil světlá a tmavá místa a přechody. Poté několik čar AQUA TWIN markerem, které jsem zamaskoval MASKING LIQUID markerem, aby při následném vrstvení barev tyto čáry zůstaly v původních odstínech.


GRAFX™ ART MASKING LIQUID pump marker 2 mm

GRAFX™ ART MASKING LIQUID pump markerFunguje bez problémů, jen jsem si nebyl jistý tlušťkou vrstvy. Zřejmě stačí tenká vrstva, silnější budete odstraňovat o něco déle. GRAFX ART MASKING LIQUID jde po zaschnutí odstranit z papíru prstem. Rozhodně je lepší počkat s nanesením GRAFX ART MASKING LIQUID až do chvíle, kdy je vše na papíře úplně zaschnuté. Pak přes něj můžete libovolně malovat, aniž by se rozmazal. GRAFX ART MASKING LIQUID zasychá celkem rychle, takže to není zas tak časově náročné jako u vodových barev, kde použitá voda zasychá podstatně déle.


AQUA PUMP softliner 1 mm Brush

AQUA PUMP softlinerKryje velmi dobře, snadno se aplikuje. Marker se štětcovým hrotem je velmi rychle připraven k použití a snadno se s ním manipuluje. I po více napumpování barva po fixe ani z hrotu nestéká. Překvapila mě jednolitá vrstva bez viditelných tahů. Na jedno napuštění hrotu nepokryje moc velkou plochu, ale sytost barvy to vynahrazuje. Žlutá mě příjemně překvapila svým zářivým odstínem a dobrou kryvostí.


AQUA SQUEEZE PEN 7 mm

AQUA SQUEEZE PEN 7 mmK vytvoření přechodů a zesvětlení barvy jsem použil prázdný marker se stětcovým hrotem 7 mm. Štětec na vodu funguje bezvadně. Do násadky markeru se nalije voda, po mírném zmáčnutí se voda nalije do štětcového hrotu. Pro více vody stačí zmáčnutí opakovat.  U AQUA SQUEEZE PEN jde pak štětcový hrot jednoduše vyčistit několikerým zmáčnutím násadky, aby se hrot propláchl dostatečným množstvím vody, a utřít do hadříku.


CALLIGRAFX™ pump softliner 2 mm chiselCALLIGRAFX™ pump softliner

Závěrem jsem použil černou CALLIGRAFX na kontury. Využil jsem kompaktnosti jednotlivých MOLOTOW produktů a vyměnil kaligrafický hrot za štětcový. Zaujalo mě, že se hrot velice rychle zalil barvou. Po prvních tazích jsem měl pocit, že je hrot až moc napuštěn barvou, a ta se na papíře rozpíjí. Hrot se musí celkem často doplňovat barvou (pumpnutím o víčko), následně chvíli trvá než se barva z hrotu částečně vypíše, aby se nerozpíjela a linka byla přesnější. Tento marker je spíše vhodnější na nápisy, tagy a kaligrafii než na detailní práci na ilustraci.

Pokud přesto chcete s tímto markerem docílit přesnější a detailnější čáry, je vhodnější po každém doplnění barvy do hrotu udělat pár čar na papír stranou (vypsat trochu barvy z hrotu) nebo vybarvit plochy. Po krátké chvíli již hrot není tak naplněn barvou a linky se nerozpíjí.

Odkazy:
https://www.instagram.com/yudoe06/
http://6mwtd.tumblr.com/

 

1 Comment

Leave a comment

Otevírací doba

Pondělí - Pátek : 11:00 - 19:00 Sobota - Neděle : Zavřeno

Oficiální stránky : www.molotow.com
Posloucháme : www.azurit.cz
Obouvá nás : www.rooftop.sk

Kde nás najdete

Plynární 33Praha 7 - Holešovice170 00 Česká RepublikaGPS: 50.107913 14.445514

Kontakty

Email: praha@molotow.cz Phone: +420 776 320 518
© Copyright 2017 Urban Fine Art s.r.o.