MOLOTOW TRAIN #08 KOOL SAVAS

DOMÁCÍ ZÁKLADNA: BERLÍN, NĚMECKO
CREW: MRTS
OBLÍBENÝ ODSTÍN: #017 TORNADO RED

EXLUZIVNÍ INTERVIEW

Pro ty co poslouchají německý rap, jsi známý jako KOOL SAVAS. Reprezentuješ stejné jméno jako graffiti umělec?
Ne, moje graffiti jméno je CHAMO, ale nejsem už aktuálně tolik aktivní, s porovnáním s ostatními writery tady. 

Jak by jsi popsal graffiti v Berlíně v devadesátkách?
Žil jsem v Berlínské čtvrti Kreuzberg, hned napravo od metra Kottbuser Tor. Za běhu s graffiti umělci jako FOK, DEJOE nebo ZEUS. Potkal jsem svého budoucího hudebního partnera Mela skrz graffiti, měli jsme spolu crew Sleepwalkers. Později jsem začal dělat tzv. antistyl, protože graffiti movement v Berlíně měl dost arogantní atmosféru, takže bylo pro mě těžké se s tím indetifikovat. V tomto čase jsem už rapoval, takže můj vstup do graffiti byl celkem jednoduchý.

Je pro tebe graffiti a hip-hop všeobecně stejně důležitý?
No, ano: na začátku. Vyrostol jsem v generaci která byla v hip-hopi se všemi elementy a která brala hip-hop jako jednu velkou věc – což je stále pravda. Tak jsem začal malovat, jako mnoho dalších v Berlíně. Nicméně jsem rozpoznal velice rychle že můj talent je někde jinde, nebo že mě toto tolik nenaplňovalo. Napsal jsem svoje první řádky a dostával jsem více do rapu. V základě, hip-hop byl velice důežitý pro mě se všemi elementy. 

Očekával jsi akci na Molotow™ Trainu nějak takto?
Ano. Všechno je vždy perfektně připraveno když se mnou maluje Slider: koncept je hotový, spreje jsou zařízené a tak dále – a navíc tady u Molotow™ Trainu odvedl celý team velice dobrou práci předem. Počasí je skvělé, mám radost s těmito super podmínkami. Samozřejmě je trochu těžké malovat na velkém žebříku, obyčejně maluju jen panely na vlaky. Tohle je tady trochu jiné. Nahoru a dolů, nahoru a dolů, musíte sti opravdu hlídat proproce atd.

Proč sis vybral název “MARTYRER” pro tvé nové album a také pro písmena na Molotow Train?
Na jedné straně jsem byl pozitivně překvapen tímto filmem, nechalo to ve mě silný dojem, a na druhou stranu si myslím, že tohle slovo je velice silné. Miluji si hrát se slovy, to jsou moje nástroje. Toto slovo nabízi dostatek možností pro jeho interpretace a s tím můžete hodně udělat. Můžete to vidět také takto: pokud jste žili hip-hopem dlouho jako já, a obětovali jste mu i svůj osobní život,  je to něco jako když umírá něco, co milujete. A cesta jakou se s s touto situací smiřujete je podobná martýriu. Nic jiného váš nezajímá, jen to co opravdu milujete. Každý bláznivý umělec ví o čem mluvím, a nezáleží na tom jestli kreslí plátno, pracuje jako architekt nebo dělá hudbu, jako dělám já. Hodně lidí se s tímto indentifikuje. 

Sledujte umělce:
https://koolsavas.de/
https://fb.com/slider.bandits
http://caparso.com

Fotka bude.

 

Train poster: https://molotow.cz/zubehor-merchandise/molotow-train-hall-of-fame-poster-collection-08-kool-savas.html

Otevírací doba

Pondělí - Pátek : 11:00 - 19:00 Sobota - Neděle : Zavřeno

Oficiální stránky : www.molotow.com
Posloucháme : www.azurit.cz
Obouvá nás : www.rooftop.sk

Kde nás najdete

Plynární 33Praha 7 - Holešovice170 00 Česká RepublikaGPS: 50.107913 14.445514

Kontakty

Email: praha@molotow.cz Phone: +420 776 320 518
© Copyright 2017 Urban Fine Art s.r.o.