Fixy Molotow – návod k použití

Klasické vláknové fixy nevyžadují téměř žádnou údržbu. Lze u nich vyměnit hrot, nebo je lze doplnit. Samozřejmě platí, čím šetrněji s nimi zcaházíte, tím déle vám vydrží.

Důležitější je se věnovat pumpovacím fixám.

Princip pumpovací fixy – návod

Pumpovací fixy se skládají z několika dílů, prosím věnujete tedy následujícímu textu pozornost – fixa vám pak může sloužit velice dlouho.

Jak taková fixa vypadá a co s ní

Na níže uvedeném obrázku je příklad fixy, kdy tak v podstatě fungují všechny typy pumpovacích fixek, které se liší pouze velikostí a malými detaily.

  1. Vršek – bez vršku by hrot fixy zaschl.
  2. Hrot – výměnný hrot různých velikostí tvarů a materiálů.
  3. Hlava fixy – ve které je umístěn hrot, naše fixy mají buď v hlavě nebo ve ventilu kapilární technologii, pro efektivnější distribuci barvy.
  4. Není.
  5. Pumpovací ventil s pružinou FLOW-MASTER, udržuje barvu bez přístupu vzduchu, a ta tak v těle fixy nezasychá.
  6. Míchací kuličky – pro řádné promíchání náplně.
  7. Tělo fixy – plastové tělo o různých objemech a velikostech.
  8. Fixy jdou naplnit relativně jakoukoliv barvou, pamatujte, že jediný limit je ten, aby hrot barvu propustil.
  9. Před použitím řádně směs promíchat, barva při nepoužívání odstává, a směs není promíchaná.
  10. Aktivace fixy probíhá v horizotnální ploze hlavou směrem dolů. Opřete se o hrot a stlačte. Hrot otevře ventil, a ten propouští barvu. Je potřeba vždy chvíli vyčkat, pokud budete poumpovat moc – může se tam dostat moc barvy, která pak poteče mimo hrot.

Údržba

Pumpovací fixy Molotow™ jsou výborný služebník, ale zaslouží sí i občasný servis. Většina barev má tendence pomalu zanášet hlavu, hrot i samotný ventil, a fixa pak nemá požadovaný výkon.

Doporučuje se skladovat fixy ve svislé poloze hrotem dolů, v případě oboustranných skladovat tenkým hrotem směrem dolů, vyhněte se skladování v mrazu.

Píše vám špatně fixa?

To se může dít z několika důvodů.

  • máte málo barvy v hrotu, napumpujte
  • fixa je bez barvy – doplňte pomocí náhradní náplně
  • máte zaschlý ventil či vnitřek fixy – fixu je potřeba rozdělat a vyčistit – horká voda a líh
  • máte zaschlý hrot

Zaschnutý nebo nepíšící hrot?

Zaschnutý hrot poznáte snadno, nedává tolik barvy, kolik je požadováno.
Projevuje se to tak, že u pumpovacích fixek při pumpování barva teče více okolo hrotu než přes něj, a barva přetéká.

Toto může být projevem přischlého nebo zaneseného hrotu. Zasychání je bohoužel běžný jev, kdy hrot není sám o sobě schopen udržet vlhkost, a tak přisychá. Pokud je možné, skladujte fixy svisle hrotem dolů,  ale ani to tomu nemusí úplně zabránit. Zároveň při delším používání fixek se hroty zanáší průběžně.

Pokud hrot nevydává barvu dle potřeby, můžete ho zkusit řádně promýt horkou vodou nebo lihem, popřípadě se zkuste zbavit zaschlé vrstvy zdrsněním hrotu či jejím uřízuntím.

Pokud i poté nefunguje jak má, doporučujeme si pořídit nový hrot.

Pravidelná údržba tomuto může zabránit, ale ne vždy jsou časové dispozice. Zasychání hrotu zamezíte také tím, že po použití hrot vypláchnete.

U CHALK křídových fixek je situace odlišná – křídová náplň díky své bázi lze snadno rozpustit vodou, takže hrot stačí namočit do vody, popř. pořádně proprat, a můžete ho používat dále.

Čištění fixy

  1. Odšroubujte hlavu fixy od vlastního těla směrem doleva, a může to jít z tuha, nakolik je tato hlava od výroby decentně přilepená lepidlem – ale musí to jít povolit.
  2. Vytáhněte hrot a pořádně ho propláchněte, a to samé je potřeba udělat i s hlavou fixy, včetně filcové vložky v případě fixek velikosti D. Pokud je hrot přischlý či příliš zanesený, doporučujeme pořídit nový.
  3. Nyní už zbývá vyjmout ventil s pružinou, který je potřeba vytáhnout z těla fixy. Můžete si pomoci nožem, ale velice opatrně, a to vložením mezi hranu těla fixy a ventil (ventil má dvě hrany), a hrot by měl jít snadno vytáhnout. Pokud je ventil příliš zanesený, lze rozdělat i ten samotný, skládá se pouze ze čtyř částí.
  4. Buďte opatrní, protože se zbývající barva ve fixe může vylít, popřípadě aby se neztratily kuličky, které jsou důležité pro promíchávaní barvy k její správné konzistenci .
  5. Pokud používáte starší fix, doporučujeme preventivně vyčistit všechny části fixy které vytahujete, popřípadě i tělo fixy a kuličky, tím se pak zamezuje tvorbě zaschlé barvy a dává vaší fixe větší životnost. Vystačíte si s horkou vodou, nebo lihem.
  6. Fixu pak složte zpáky, a bude vám sloužit dokud ji třeba neztratíte – pak si kupte novou.

Pokud se bojíte takovéto akce, dejte nám vědět, a my vám fixy vyčistíme, samozřejmě za manipulační poplatek.

 

Otevírací doba

Pondělí - Pátek : 11:00 - 19:00 Sobota - Neděle : Zavřeno

Oficiální stránky : www.molotow.com
Posloucháme : www.azurit.cz
Obouvá nás : www.rooftop.sk

Kde nás najdete

Plynární 33Praha 7 - Holešovice170 00 Česká RepublikaGPS: 50.107913 14.445514

Kontakty

Email: praha@molotow.cz Phone: +420 776 320 518
© Copyright 2017 Urban Fine Art s.r.o.